Funkcja budynku: Gastronomiczna – restauracja
Lokalizacja: ul. Grunwaldzka 46 , Wieliczka
Zakres prac: Budowa budynku oraz infrastruktury technicznej
Rola IEC w procesie inwestycyjnym: Generalny wykonawca
Powierzchnia użytkowa budynku: 547,8 m2
Zakończenie inwestycji: 2019 r.
Koszt inwestycji: ok 3 700 000 zł
Opis: Przedmiotem inwestycji była budowa budynku usługowego (karczmy) wraz z infrastrukturą techniczną oraz zjazdem publicznym na terenie. Projekt przewidywał na pierwszym etapie rozbiórkę istniejącego budynku gospodarczego kolidującego z przedmiotową inwestycją. Oprócz obiektu, który został przeznaczony do usunięcia, na działce znajdowała się już jedna restauracja oraz parking dla samochodów osobowych oraz autokarów.
Intermont Eco Consulting pełnił rolę generalnego wykonawcy –zajął się kompleksową realizacją całej inwestycji od strony budowlanej.
Powstała restauracja stylem i bryłą nawiązuje do sąsiadującej na tej samej nieruchomości karczmie: posiada podobny wielospadowy, z lukarnami dach pokryty gontem blaszanym oraz analogicznie wykończone wnętrza drewnianymi deskami (sufity, ściany, posadzka).
Budynek został wzniesiony na nieregularnym planie i posiada dwie kondygnacje o łącznej powierzchni użytkowej 547,8m2.
W obrębie parteru przewidziano salę konsumpcyjną z barem, szatnią, węzłami sanitarnymi, kuchnię z połączonymi funkcjonalnie pomieszczeniami, klatkę schodową, WC dla pracowników oraz śmietnik dostępny z zewnątrz. Na piętrze natomiast zlokalizowano salę konsumpcyjną, zaplecze kuchni, zaplecze pracowników, kotłownię i klatkę schodową.
W budynku restauracji zastosowano tradycyjną konstrukcję ścian murowanych ze słupami żelbetowymi wzmacniającymi oraz wewnątrz układ belek i słupów. Drewniana więźba tworzy dach łamany polski.